Year:2016   Issue: 21   Area: SPORCU PSİKOLOJİSİ

  1. Home
  2. Article List
  3. ID: 313

Hakan KOLAYİŞ , İhsan SARI, Nurullah ÇELİK

COMPARING SOCIAL PHYSIQUE ANXIETY AND PHYSICAL SELF-PERCEPTION OF UNIVERSITY STUDENTS REGARDING EXERCISE PARTICIPATION

Physiological and psychological impacts of exercise have been a matter of scientific studies and those impacts have been put forward in many ways with the studies done in different sampling groups. Studies to be done in this field are important for determining the various functions of exercise on individuals in different sampling groups. The purpose of this research was to investigate whether the levels of Social Physique Anxiety and Physical Self-Perception of university students differ according to exercise participation. The study was composed of 626 student volunteers (X ̅age: 21.44 ± 2.19). The Social Physique Anxiety Scale and The Physical Self-Perception Profile Inventory were completed by the participants. The Kolmogorov-Smirnov Test was used to detect whether the data showed a normal distribution or not. It was found that there was not a normal distribution in the data. For this reason, the non-parametric Mann-Whitney U test was used to compare experimental and control groups. It was found that exercise participation had no significant effect on Social Physique Anxiety and its sub-dimensions for the sampling group of this research. On the other hand, exercising had a positive effect on sport ability, physical condition and strength.

Keywords: Physical Self-Perception, Social Physique Anxiety, Exercise

Doi: 10.17363/SSTB.20162124006


DÜZENLİ OLARAK EGZERSİZE KATILAN VE KATILMAYAN ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN SOSYAL FİZİK KAYGI VE KENDİNİ FİZİKSEL ALGILAMA PUANLARININ KARŞILAŞTIRILMASI

Spor bilimleri alanındaki birçok araştırmada, egzersize katılımın fizyolojik ve psikolojik etkileri farklı örneklem grupları ile ele alınmıştır. Bu konuda yapılan araştırmalar egzersize katılımın farklı birçok etkisini ortaya koyması açısından önemlidir. Bu bağlamda, bu araştırmanın amacı düzenli olarak egzersize katılan ve katılmayan üniversite öğrencilerinin sosyal fizik kaygı ve kendini fiziksel algılama puanlarının karşılaştırılmasıdır. Düzenli olarak egzersize katılan ve katılmayan toplam 626 üniversite öğrencisi (Xyaş: 21.44 ± 2.19) gönüllü olarak araştırmaya katılmıştır. Veri toplama aracı olarak Sosyal Fizik Kaygı Envanteri ve Kendini Fiziksel Algılama Envanteri kullanılmıştır. Normal dağılımı test etmek için Kolmogorov-Smirnov Testi kullanılmış ve verinin normal dağılım göstermediği belirlenmiştir. Bu nedenle iki grubun karşılaştırılması için Mann-Whitney U testi kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre düzenli olarak egzersize katılan grup ile düzenli olarak egzersize katılmayan grup arasında sosyal fizik kaygı ve alt boyutları açısından anlamlı bir fark bulunmamıştır. Öte yandan, düzenli olarak egzersize katılan grubun istatistiksel olarak anlamlı olarak daha yüksek spor yeteneği, fiziksel kondisyon ve kuvvet puanına sahip olduğu belirlenmiştir.

Anahtar Kelimeler: Kendini Fiziksel Algılama, Sosyal Fizik Kaygı, Egzersiz

Doi: 10.17363/SSTB.20162124006


62