Year:2016   Issue: 18   Area: SPOR BİLİMLERİ

  1. Home
  2. Article List
  3. ID: 264

Arda ÖZTÜRK , Betül BAYAZIT, Eylem GENCER

INVESTIGATION OF EMPATHIC TENDENCY AND PROBLEM SOLVING SKILLS OF JUDO ATHLETES (SAMPLE OF CENTER OF OLYMPIC PREPERATION IN TRABZON)

In this study, the purpose of research is judo athletes investigation of empathic tendency and problem solving skills levels at Center of Olympic Preparation in Trabzon. The research group is constitutes of 60 judo athletes. As data collection tools, consisting, Empathic Tendency Scale that developed by Dökmen (1988). Problem Solving Scale developed by Heppner and Peterson (1982), and adapted to Turkish by Şahin, Şahin and Heppner (1993) was used. The data was analyzed using Descriptive Statistic, Independent Samples T-Test, One Way Anova and Pearson Correlation Test. As a result of this study, judo athletes empathic tendency was compare according to all of variables, its no found statistically significant all of variables (P>0.05). Also, problem solving skills was compared according to the gender and being a national team athlete. While it was founding statistically significant of gender(P<0.05), it wasn’t found being a national team athlete(P>0.05). If we compare age, training background, year of training with a trainer and education background, While it was found statistically significant of education background(P<0.05), it wasn’t found other variables (P>0.05).

Keywords: Judo, Empathic Tendency, Problem Solving

Doi: 10.17363/SSTB.20161816488


JUDO SPORCULARININ EMPATİK EĞİLİM VE PROBLEM ÇÖZME BECERİLERİNİN İNCELENMESİ (TRABZON OLİMPİYAT HAZIRLIK MERKEZİ ÖRNEĞİ

Bu araştırmanın amacı, Trabzon Olimpiyat Hazırlık Merkezindeki Judocuların empatik eğilim ve problem çözme becerilerinin incelenmesidir. Araştırma grubunu, Trabzon Olimpiyat Hazırlık Merkezindeki aktif olarak judo sporu ile uğraşan 60 sporcu oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak Dökmen (1988) tarafından geliştirilmiş olan Empatik Eğilim Ölçeği ve Heppner ve Peterson (1982) tarafından geliştirilen, Türkçeye uyarlaması ise Şahin, Şahin ve Heppner (1993) tarafından yapılan Problem Çözme Ölçeği kullanılmıştır. Elde edilen verilere tanımlayıcı istatistik işlemler yapıldıktan sonra, Bağımsız Örneklem T-Testi, Tek Faktörlü Varyans Analizi ve Pearson Korelasyon Testi uygulanmıştır. Araştırma sonucunda; Judocuların empatik eğilim düzeyi puanlarına baktığımızda ise, değişkenlerin hiçbirinde anlamlı bir farklılık bulunmamıştır (P>0.05). Judocuların cinsiyet ve milli sporcu olma değişkeni üzerinden problem çözme becerileri puanlarına bakıldığında, cinsiyet değişkeni üzerinde anlamlı bir fark bulunmuştur (P<0.05). Yine yaş, eğitim durumu, antrenman yaşı ve antrenör ile çalışma yılına baktığımızda ise eğitim durumu değişkeninde anlamlı farklılık söz konusudur (P<0.05).

Anahtar Kelimeler: Judo, Empatik Eğilim, Problem Çözme

Doi: 10.17363/SSTB.20161816488


81